Get Adobe Flash player

Pretraživanje
Anketa
Koji je vaš kućni ljubimac?
Pas
Mačka
Ptica
Hrčak
Ribica
Zec
Ostalo
Pogledajte rezulate
Kontakt podaci

Poslovni forum d.o.o.
www.poslovniforum.hr

info@poslovniforum.hr
Tel: 051 / 437 803
Fax: 051 / 403 014
Mob: 091 / 7832377

Akcija sterilizacije mačaka

U suradnji sa Udrugom "Mijau" iz Rijeke svake godine organiziramo akciju sterilizacije mačaka za vrijeme mjeseca veljače i to za sve za sve građane. Cijena u akciji je 205,00 Kn što iznosi pola uobičajene cijene. Odaziv građana 2011. i 2012. 2013. i 2014.bio je više nego odličan! Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji i tako pomogli da u našm gradu bude što manje napuštenih mačića.....Akcija je započela 1.2. 2015! Rezervirajte svoj termin na 051/514-399  ujutro od 9-12 i poslije podne od 16-19. Možete dogovoriti i posudbu transportera.

Općenite upute koje će vas zanimati ako s odlučite sterilizirati vašu macu:
 
Macu je potrebno dovesti na tašte. To znači, da ukoliko imate termin utorak ujutro u 9 sati, maci nećete nuditi hranu ponedjeljak nakon 22 sata.
Vodu možete ostaviti na raspolaganju, ali nemojte maci nuditi mlijeko.
Pri dolasku u ambulantu tražiti ćemo od vas kao vlasnika, da potpište obrasce u kojima piše da ste suglasni da se obavi planirani operacijski zahvat, te da ste svijesni da takva procedura uključuje i opću anesteziju te da može biti povezana sa određenim rizicima.
Većina ljudi pojam razmnožavanja mačaka vezuje za mjesec veljaču.
Da stanujete npr. u Švedskoj imali bi malo problema sa tjeranjem mačaka samo u proljeće, no u našim klimatskim uvjetima to nije tako. Kod nas se mace tjeraju uglavnom tokom cijele godine. Zašto je tako? Ugodna klima i obilje hrane neophodni su za preživljavanje mladih životinja. Maca nosi mlade oko 2 mjeseca, dakle ako se tjera u veljači, maleni će se omaciti u travnju, kada više nema straha od hladnoće. Kada omaci mačiće, maca će se tjerati ponovno samo 15 dana nakon okota, jer je vrijeme i te kako pogodno za to, pa se lako može desiti da novi mačići ugledaju svijetlost dana već u lipnju. Kako svi znamo, i u lipnju je kod nas toplo i zeleno, pa će većina maca "pomisliti", zašto ne bih imala još jedno leglo kada su uvjeti ovako odlični!!! I tako dođe mjesec kolovoz ili rujan, a vaša maca ponovo ima mačiće...
No da to tako ne ide u nedogled, pobrinula se priroda. Kako dan postaje kraćim manje je sunčeve svijetlosti i maca se priprema za zimsko mirovanje, barem što se tiče reprodukcije. Dakle, nekoliko zimskih mjeseci možda će biti mirna. No ukoliko je vaša maca u stanu, gdje ima dovoljno svjetlosti barem 10 sati dnevno, lako se može dogoditi da se tjera i tokom cijele zime. Ustanovljeno je da su dugodlake pasmine mačaka pod jačim utjecajem svjetlosti, pa su njihovi ciklusi nešto rjeđi. Tako se vrlo lako dogodi da prosječna, zdrava maca omaci 3 puta na godinu, po recimo 3 do 4 mačića pa računajte... Ne moramo ni spominjati kako izgleda kada se vaša kućna mačka tjera. Kod mačaka nema krvarenja tokom tjeranja za razliku do kuja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: maca se valja po podu, trlja se o razne predmete, i što najviše muči vlasnike, neprestano mijauče. Ovaj period traje od 3 do 16 dana, u prosjeku 7 dana. Slijedeće tjeranje nastupa za prosječno 45 dana...
I što sada? Ako je ne pustite van, nezadovoljna je, mijauče i to uglavnom po noći, pa često to rezultira i lošim odnosima sa susjedstvom. Ako je pak pustite van, povećati će vam se obitelj za 4 člana. U današnje vrijeme vrlo je teško udomiti mačiće. Ono što je najbolje i trajno je rješenje za vašu žensku macu i za vas jest tzv. kirurška sterilizacija. To je operativni zahvat kojim se maci odstrane jajnici koji su "tvornica" spolnih hormona. Često nas vlasnici pitaju u kojoj starosti sterilizirati macu i da li mora imati jedno leglo. Maca ne mora imati mačiće, jer ništa neće biti zdravija ili manje zdrava ako jednom imala mlade.
Ukoliko ste sigurni da ne želite mačiće, sterilizirajte vašu macu već u dobi od 4 mjeseca, dakle prije prvog tjeranja. Time se preveniraju neka oboljenja mliječnih žlijezda, a trajno izostaje seksualno ponašanje koje obično smeta vlasnicima. Neke su mace već sa 5 mjeseci skotne, pa ranom sterilizacijom nastojimo to izbjeći. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, a ako maca nije gravidna traje desetak do petnaest minuta. Kao i kod svake opće anestezije i ovdje postoje određeni rizici na što će vas veterinar upozoriti. Maca mora biti na tašte kako bi se umanjila mogućnost povraćanja koje često prati opću anesteziju. Rez je kod mačaka malen, obično su to 2 šava i one se u pravilo vrlo brzo i uspješno oporavljaju.
Podvezivanje jajnika nema smisla jer se u tom slučaju maca i dalje tjera, a upravo to želimo spriječiti. Osim toga podvezani jajovodi u mačaka se mogu rekanalizirati pa takva maca može ostati gravidna.
Što se tiče neželjenih posljedica sterilizacije, među prvima se uvijek navodi debljanje. No nemojmo zaboraviti - da bi se maca jako udebljala vi je morate isto tako hraniti. Sterilizranu macu treba hraniti sa hranama za kastrate. Naime, istina je da su nakon sterilizacije mace manje aktivne i manje se kreću pa je to glavni razlog debljanja, no pravilnom ishranom to se apsolutno može spriječiti. Lovački instikti mačaka uglavnom ostaju očuvani, tako da one mace koje vole loviti miševe i ptičice pa ih ponosno pokazuju vlasnicima, ostaju lovice.
Mnogi se vlasnici ne mogu odlučiti na ovaj zahtjev jer kažu nije prirodno. No, nije prirodno ni da maca živi na 14. katu, niti da živi u gradu na asfaltu, niti da jede komercijalnu hranu. Prirodan život mace mogu imati na selu, ali u gradu je to nemoguće.
Nakon samog zahvata mace se oporavljaju iznenađujuće brzo. Već 12 sati nakon operacije većina maca se ponaša sasvim normalno. Neke, delikatnije, budu "uvrijeđene" nekoliko dana, no drugi, treći dan sve počnu normalno uzimati hranu. Šavovi se odstranjuju 9 dana nakon operacije i nije potrebna nikakva posebna njega rane osim ako nemate macu koja pod svaku cijenu želi sama skinuti šavove prije vremena. U tom slučaju koriste se zaštitni ovratnici.
Fotografije sterilizacije mace možete pogledati ovdje: http://www.ferarica.hr/default.asp?cms=GGIEDM