Oprez! Borov prelac

Borov prelac je vrsta leptira. Dlakave gusjenice koje se kreću u kolonama dugim i po nekoliko desetaka metara su samo razvojni oblik ovog inače dosta neuglednog leptira. Leptir radi gnijezda na borovima, iz kojih se legu gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti. To je obično u periodu od veljače do aprila.Gusjenice potraže rahlu zemlju u koju se zakopaju i pretvore u leptira koji će ponovno naseliti borove... Susret sa ovom dlakavom gusjenicom može imati vrlo ozbiljne posljedice po vašeg ljubimca....
Prirodni neprijatelj ovog leptira su kukavice. Gusjenice mogu ostati u gnijezdu i po nekoliko godina jer čekaju povoljne klimatske prilike, pa kada krenu silaziti sa borova, obično je to masovna pojava.
Naše primorje bogato je ovom vrstom, i vjerujem da je svatko vidio tipično bijelo ispredeno gnijezdo na granama našeg primorskog bora. Smatramo ga štetočinom jer gusjenice obrste borove iglice, te tako bor ostaje bez lišća koje mu je neophodno za život.
Gusjenice imaju razvijenu obranu od predatora. To su njihove dlačice koje u dodiru sa kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju za koju se pretpstavlja da nije vezana na imunološke mehanizme već da se radi o otrovnoj supstanci koju sadrže. Osim toga, dlačice su i jaki alergeni pa kod osjetljivih pasa ( i ljudi!) mogu izazvati i vrlo jake alergične reakcije pa čak i anafilatičku reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva, ne samo živa gusjenica.

Evo video na kojem se vide gusjenice u dugoj koloni:

A ovako izgleda gusjenica:

 

Gusjenice su zapravo simpatične i predstavljaju neponovljiv prizor za našeg psa! Malo dlakavo, ide po podu te naprosto mami na malo njuškanja i gurkanja nosićem. Navodno imaju i slatkasti miris koji navodi psa na to da je probaju pojesti. Međutim, pri kontaktu dolazi do naglog oticanja gubice, zatvaraju se oči, cijela glava psa počinje strahovito svrbiti, a ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju. Ukoliko je u fatalnom trenutku otvorena gubica, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta zatvaranje gubice više nije moguće, a moguće je i da dođe do nekroze jezika i zbog toga do otpadanja djelova jezika.
U ovakvim slučajevima veterinarska intervencija je hitno potrebna, jer prijeti opasnost od oticanja ždrijela te zatvaranja dišnih puteva.
Što se tiče prve pomoći kod sličnih oteklina obično savjetujemo hladne obloge, no imajući na umu da je većina otrova termolabilnih, zapravo bi trebalo staviti topao oblog kako bismo neutralizitrali djelovanje toksičnih supstanci (isto kao kod opeklina svih morskih stvorova i uboda otrovnih riba). No, na razvoj alergične reakcije oblozi neće utjecati.
Teško ćete objasniti svojemu kućnom ljubimcu da insekti mogu biti vrlo neugodni, pa vam preostaje samo da pazite na njih kao i na sebe. Gledajte što njuškaju, vičite "fuj" pa makar niste sigurni da je to baš ta gusjenica. Naletite li na cijelu kolonu gusjenica pristojno prijeđite na drugu stranu livade...i one moraju negdje živjeti...
Evo kako izgleda nekroza jezika. U ovom slučaju vjerojatno se radi upravo o borovom prelcu jer ih kod nas sada ima jako puno, no vlasnica ne može biti 100 % sigurna jer je kujica bila sama u dvorištu...
Ovaj demarkirani dio jezika, najvjerojatnije će otpast.

 

Na slijedećim sličicama je štene samojeda, malena kujica koja je na žalost, susret sa borovim prelcem skupo platila.
Na fotografijama se vidi djelić njenog jezika zahvaćen nekrotičnim procesom. Taj dio je bijele boje.
Nakon nekoliko dana, taj dio jezika je otpao. Zahvaljujem Barbari za ustupljene fotografije.

Evo i jedan video na kojem se vidi kako se ponaša pas neposredno nakon susreta sa opasnom gusjenicom:

 

U nastavku nekoliko  fotografija kujice keri blue teriera koja je pokušala progutati gusjenicu. Kujica je prvo nekoliko puta povratila, a zatim joj je jezik počeo poprimati ljubičastu boju. Vrlo brzo vlasnica ju je dovela u ambulantu, nedugo zatim kujici je po danoj terapiji bilo nešto bolje, no i vlasnica i ja (veterinar) počele smo osjećati intenzivan svrbež po rukama, vratu....nakon nekoliko trenutaka obje smo izgledale ovako:

 

Stoga budite i vi oprezni, preporučujem da kod susreta sa ovom gusjenicom dobro okupate psa. naime, u ovom slučaju kujica je vjerojatno imala veći broj dlačica od gusjenice po dlaci na prednjim nogama i njušci, koju su se kontaktom prenjele na kožu vlasnice i mene....Reakcija kod ljudi koji su inače alergičari može biti vrlo burna.

Ovako su izgledale promjene na jeziku, ustima pa i nosiću kujice slijedom nekoliko dana. Ovako je izgledalo prvi dan, cijeli jezik je jako natečen, a mjestimično je taman, skoro crn. To su mjesta gdje dolazi do nekroze tkiva.

Slijedeći dan možda je sve skupa izgledalo čak još gore. Naime, kujica je jako slinila, jezik je bolan, potpuno je onemogućeno uzimanje hrne i vode. Proces na jeziku praćen je vrlo neugodnim mirisom. Drugi dan:

Treći dan:

 

Četvrti dan:

 

 

 Šesti dan. Dio jezika nedostaje, no nema više bolova, a kujica samostalno jede i pije:

 

 I nas dvije,tri nakon što je sve prošlo: