Početna stranicaKazalo stranicaKontaktIspis

Sterilizacija ženke afričkog tvora

Sterilizacija ženki je operativni zahvat koji je kod tvorova praktički neophodan. Ženke će se početi tjerati u proljeće, dakle kada su stare 8 do 12 mjeseci. Sezonsko su poliestrične, a ovulacija je inducirana koitusom kao kod mačaka. Ukoliko se ne zapari, ženka tvora će ostati u permanentnom estrusu, osim ako ne dođe do spontane ovulacije. Kod spontane ovulacije kao i kod neuspješnog parenja doći će do lažne trudnoće koja traje 42 dana.
Ženka u estrusu ima intenzivniji miris, dolazi do bilateralnog ispadanja dlake po trbuhu i repu, vulva je povećana i javlja se mukozni iscjedak. Ženku tvora dakle treba ili pariti ili sterilizirati. Ukoliko se ne napravi ni jedno, zbog konstanog estrusa i velike količine estrogena koji stvaraju jajnici može doći do ozbiljnih poremećaja. Ovakavo stanje nazivamo estrusna hipoplazija koštane srži, a dolazi do smanjenog stvaranja krvnih stanica koje može biti fatalno.

Sterilizaciju je najbolje izvršiti odmah u starosti od 4 mjeseca dakle prije prvog tjeranja jer ne postoji opasnost od hipoplazije koštane srži. Ako je ženka za sterilizaciju u estrusu, poželjno je prije zahvata kontrolirati krvnu sliku i za zahvat se odlučujemo samo ukoliko je ona normalna. Ponekad se sterilzacija (kastracija) i odstranjivanje analnih vrećica obavljaju istovremeno. Kao i kod drugih životinja, ovo se obavlja u općoj anesteziji , a svaka opća anestezija nosi određeni stupanj rizika o čemu predhodno izvjestimo vlasnika.


Sterilizaciju ženke vršimo tako da odstranimo jajnike. rez se nalazi na sredini trbuha, ispod pupka, a sama rana nije velika, obično 1 do 2 kirurška šava.

Evo sličica:
 
Za vrijeme zahvata ženkica leži na leđima. Kako se malene životinjice vrlo lako pothlade u općoj anesteziji, občino im uz tijelo, ispod kirurških plahti, stavljamo termofor sa toplom vodom. Takav termofor savjetujemo i nekoliko sati nakon samog zahvata.
 
 
Kroz red na sredini trbuha, izvlače se i odstranjuju jajnici:
 
 
I rez nakon zahvata: